Månadsmöte 16/2

I tisdags hade SPF Seniorerna Ystad månadsmöte och vi skulle då haft besök av kommunpolisen Patrik Nyhlén, men pga sjukdom var han tvungen att avboka. Tanken var att vi skulle få lite nyttig information om hur man kan undvika att drabbas av olika former av telefon- och SMS-bedrägerier. Men lite tips kunde det 70-tal medlemmar som trots allt var på mötet, få ändå. Nämligen att om man får ett SMS som ser ut att komma från någon bank, inkassoföretag eller liknande så tar man en kopia på SMS:et, skriver ett nytt SMS och klistrar in kopian och skickar det till nummer 7726 så att det blir s.a.s anmält som bedrägligt SMS.

En av mötesdeltagarna hade fått ett sådant SMS från ”Norwegian” om att ett banklån var beviljat, (som hen självklart inte hade ansökt om) och hen kopierade texten och skickade ett sms till 7726 och fick därefter svar att det var mottaget och att man tackade för informationen. Informationen om nr 7726 har vi fått genom Nordea.

Så vad ni gör, klicka aldrig på någon länk eller telefonnummer i ett sms som ni tror är bedrägeri utan skicka en kopia (ej vidarebefordra) till 7726 som beskrivet ovan.

En annan deltagare hade deltagit i en tävling på Facebook arrangerad av vår lokalradiostation och fick ett Facebook-meddelande att hen vunnit! Vid närmare kontroll visade det sig att flera andra som deltagit i tävlingen fått samma meddelande plus att meddelandet var skickat dagen innan tävlingstiden gick ut! För att få ut sin vinst skulle man uppge sin epostadress, lösenord och kreditkort och då drog man öronen åt sig och insåg att det var bluff.

Så det finns många sätt att försöka lura oss med både SMS, e-postmeddelanden och via Facebook.

Men än en gång, det viktigaste av allt, klicka aldrig på tveksamma länkar och ge aldrig ut ditt bankID eller lösenord.

/Åsa Ehrlin

 

———————————————————————————————————————————————–

KALLELSE TILL ÅRSMÖTE
med SPF SENIORERNA YSTAD
Tisdagen den 12 mars 2024 Kl. 13.00
på Siriushuset

 

DAGORDNING VID ÅRSMÖTE MED SPF SENIORERNA YSTAD
DEN 12 MARS 2024
Inledning med parentation över avlidna medlemmar 2023, därefter förklaras årsmötet öppnat.

 1. Val av ordförande att leda dagens förhandlingar
 2. Val av sekreterare för dagens förhandlingar
 3. Val av två (2) justeringsmän tillika rösträknare
 4. Beslut om kallelse skett i behörig ordning
 5. Fastställande av dagordning (sid 2)
 6. Styrelsens verksamhetsberättelse (sid 3-5)
 7. Fastställa balans- och resultaträkning (sid 6-8)
 8. Revisionsberättelse (sid 9)
 9. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för det gångna året
 10. Information om budget och verksamhetsplan för 2024 (sid 10)
 11. Fastställande av årsavgift för 2025 (sid 10)
 12. Ev. motioner (skulle vara styrelsen tillhanda senast den 31 januari)

Diverse val:     (sid 11)   

13. Val av ordförande på 1 år
14. Val av 4 ordinarie ledamöter på 2 år
15. Fyllnadsval av 1 ordinarie ledamot på 1 år
16. Val av 2 ordinarie revisorer på 1 år
17. Val av 1 revisorssuppleant på 1 år
18. Val av valberedning på 1 år
19. Val av 4 ombud till distriktsstämma 2024
20. Val av representant till YPR
21. Information
22. Mötet avslutas

    ————————————————————————————

OBS! VIKTiG INFORMATION OM VÅR E-POSTADRESS:

Behöver du komma i kontakt med oss använd länkarna nedan.
Bästa SPF-medlemmar!
Från och med idag 15/1-24  så är vår gamla e-postadress: info.spfsyd@telia.com stängd och ersatt av:
info.spfystad@gmail.com
Behöver du komma i kontakt med oss så använd den nya adressen eller någon av nedanstående e-postadresser:
spfmote@gmail.com för att anmäla dig till MÅNADSMÖTE
spfystad@gmail.com för att anmäla dig till något arrangemang i vårprogrammet (om inte någon annan e-postadress anges).

Är du osäker på till vilken adress du ska anmäla dig till, så titta i vårprogrammet för respektive arrangemang!
Vänliga hälsningar
Åsa Ehrlin

 

 

 

 

NU ÄR VÅRPROGRAMMET UTSKICKAT TILL ALLA VÅRA MEDLEMMAR OCH  HELA PROGRAMMET FINNS NU OCKSÅ PÅ VÅR HEMSIDA HÄR!

SÅ KLICKA DIG IGENOM DE OLIKA FLIKARNA SÅ HITTAR DU ALLT OM VÅRENS PROGRAM!

 

——————————————————————————————————————————————————————————-

 

 

HANDARBETSGRUPPEN HAR FIRAT 10 ÅR!

Den 7 oktober 2013 startade Handarbetscafé , en grupp med 7 personer.

Sen har det rullat på, några slutat , nya kommit till. Just nu är vi 19 i gruppen.

Då såg det inte ut så här i lokalen.

Vår lilla grupp satt vid fyrkantiga bord i mitten och vid fikadags flyttade vi till en soffgrupp som stod i hörnet.

Vid avslutningar vår och höst hade vi knytkalas. Särskilt till jul blev det väldigt mycket, det en godare än det andra.

Våren 2015 hade vi avslutning hemma hos en av deltagarna som bodde i Valleberga. Vi körde dit och blev bjudna på kaffe och fina smörgåsar, tårta mm. Blev riktig fest. Det där med att åka ut på något, som avslutning på terminen, tyckte vi var så trevligt, så vi bestämde att vi skulle hitta något typ hantverk och fikaställe att åka till.

Hösten 2015 körde vi till Alpackagården, ullspinneri i Löderup. Där fick vi se deras verksamhet, hur de hanterade alpackornas ull, spann och färgade garn, intressant. Många av oss hade en säck ullspill med hem och dessutom fina garner.

Våren 2016 gjorde vi ett besök i Lilla Rödde. Det ligger lite norr om Blentarp. Ett museum, textilmuseum i en kringbygd gård. Där fanns textilier, möbler, lantbruksmaskiner bevarade. Speciellt var textilierna. Två kvinnors livsverk, två ogifta systrars tänkta hemgift, som aldrig blev använt, slitet eller skingrat. Fantastiska flamskvävnader, yllebroderier, mattor, dynor mm. Googla på Lilla Rödde så kan ni läsa mer och se bilder.

Hösten 2016 var vi hos Kerstin i Tingaröd, vid Skivarp. Jag hade sett en artikel om henne i YA och kände att det nog kunde va något för oss. Kerstin är lantbrukare och i en av gårdens längor hade inretts vävstuga, spinneri och färgeri. Hon tog gärna emot oss och visade vävstugan där hon hade kurser och hade garner i mängd, som hon själv färgade. Hade hittat på en egen metod att rugga plädar. Använde torkade tistelfrökapslar. Konstruerat ett fiffigt verktyg.

Våren 2017 besökte vi Vadenhög vid Sandby,  Borrby. Mycket trevligt och vackert ställe. Då fanns butik med olika konsthantverk, trevligt café och en vävstuga. Där finns lägenheter till uthyrning. Är till salu??

Våren 2018 tog vi en tur till Borstakongen i Onslunda. Anki Möller berättade och visade oss om borstbinderiet där, som lär va ganska unikt i sitt slag. Trevligt ställe för en utflykt, med shop och café. Othinslunda hembygdsgård ligger just bredvid. Är man intresserad av hur det var förr så gör ett besök där. Jättefint.

Hösten 2018 körde vi till Orangeriet, Glashyttan i Ilstorp, ligger mellan Sövde o

ch Sjöbo. Blev där visade glasrecykling. Smälte om flaskor till exvis grädde eller mjölkbehållare, mm. Trevligt café, s

om just då hade en konstutställning med tavlor av exotiska djur. På hemvägen tittade vi in om på Sövde musteri och köpte lite god dricka med hem.

Våren 2019 hade vi chokladprovning. Då kom Anki Saeden hit till lokalen och berät

tade  och visade bilder från sin resa till Sydamerika, där hon bl a hade besökt chokladplantager och vi fick smaka olika chokladpraliner. Gott och trevligt.

Hösten 2019 kom Eva Jeppsson hit och visade många av sina helt fantastiska arbeten i yllebroderi. Man blev verkligen imponerad. Ni som var här kommer säkert ihåg det stora underbart vackra sängöverkastet. Sen kom Corona och ställde till det! Vi började terminen 2020, men ställde in fr o m 16/3. Startade igen i september, men stoppade i november.

Ingen verksamhet alls våren 2021. Startade igen hösten 2021.

Våren 2019 kom Svea med den briljanta idén, att vi tillsammans här i gruppen skulle sticka en halsduk till ett träd på vår gård. Och så blev det. Alla gick hem och rotade i sina korgar och lådor. Plötsligt fick vi nytta av alla kvarlämnade nystsnuttar som bara låg där.

Hösten 2021 hade vi fått ihop en 32 meter lång stickad halsduk. Imponerande arbete. Den 11 oktober virade vi in fru Träd i den vackra halsduken. Blev nog mycket fotad och kommenterad på olika sätt, mest positivt tror jag.

Ett år fick hon ståta med skapelsen. Den 17 oktober 2022 klädde vi av henne, med lite blandade känslor, men det var dags.

I våras kunde vi åter ge oss ut på en avslutningstripp, då bar det av till Skillinge emalj och Hylkegården. Intressant att få höra Robban berätta om och visa sina skyltar. Han verkade kunna sitt jobb, lite annorlunda.

Nu är vi här och firar 10årsjubileum! Så många arbeten av olika slag, som tillverkats under åren! Otaliga stickade tröjor, vantar sockar.  Virkade sjalar, mattor, dukar, dockkläder, grytlappar. Otroligt vackra lapptäcken, yllebroderier, korsstygnstavlor, mm mm. Enklare och svårare saker! Men det viktigaste är inte slutprodukten utan processen när man gör det hela. Det är det som ger välbefinnandet i oss!

// Gudrun Nyström